Bubur sum-sum

Bahan-bahan Bubur :
• 100gm tepung beras
• ½ biji kelapa parut
• 800 ml air
• 1 sudu teh garam
• 3 helai daun pandan
• Sedikit pewarna hijau ( jika perlu )

Bahan-bahan sos :
• 100 ml air
• 100 gm gula merah/melaka
• 2 helai daun pandan

Cara-caranya :
• Kisar ½ biji kelapa bersama 800ml air dan daun pandan
• Tapiskan.
• Bancuh 100 gm tepung gandum bersama air santan dan pandan tadi. Sekiranya adunan berketul-ketul, kisarkan kembali untuk menghilangkan ketulan tepung tersebut
• Masak di atas api yang sederhana dan selalu kacaukan. Kacau selalu agar adunan tidak berketul. Untuk memudahkan, kacau menggunakan ‘wisker’ agar adunan lembut tidak beketul.
• Masak sehingga tepung kelihatan likat dan masak ( dalam lebih kurang 15-20 minit )
• Sedia untuk dihidang
• Untuk sos, campurkan kesemua bahan dah masak atas api hingga semua gula hancur.
• Angakat dan sedia dimakan bersama bubur.

Nota :
• anda juga boleh menggunakan santan segera dan selebihnya tambahkan dengan air untuk menjadikannya 800 ml.
• Sekiranya anda sukakan rasa santan yang lebih, bolehlah letakkan sebijik kelapa, kalau tidak, memadailah dengan hanya separuh biji sahaja.

2 Responses so far »

  1. 1

    Leiza said,

    Ni feberet aku ni.. Igt nak mintak mak aku buatkan, tp dh dpt resepi ko ni, nnti aku try buat ler.. TQ..

  2. 2

    azlina said,

    untung la ko ye, bleh mintak mak tolong buat😉. apa pun.selamat mencuba ..


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: