Nasi Goreng Berkismis

Bahan-bahannya :
• 3 cawan nasi ( nasi yang tak habis makan, boleh la gunakan untuk buat nasi goreng )
• 100 gm isi udang basah
• 50 gm kismis
• 3 ulas bawang merah – racik halus
• 2 ulas bawang putih – racik halus
• ½ cm halia
• 1 biji tomato didadu kecil
• 2 sudu makan minyak sapi/ mentega
• Kicap lemak manis – secukupnya
• Garam secukup rasa
• Daun sup dan daun bawang sebagai hiasan

Cara-caranya :
• Panaskan kuali, masukkan mentega atau minyak sapi, kemudian masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Tumis hingga naik bau. Tak perlu hingga kering kerana kemungkinan mentega akan hangus.
• Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi. Kacau hingga tomato tadi sebati dengan bawang.
• Masukkan isi udang, goreng lagi hingga udang separuh masak. Jangan masak udang terlalu lama, nanti ‘over cook’ menghilangkan rasa ‘manis’ udang tadi.
• Perasakan, kiranya kurang manis, tambah garam dan seumpamanya.
• Masukkan nasi, gaul hingga sebati.
• Masukkan kicap, tak perlu terlalu banyak, sekadar manambah perisa nasi goreng kita.
• Akhir sekali, masukkan kismis. Gaul lagi hingga kismis sebati dengan nasi, uji rasa. Sekiranya anda berpuas hati, hidangkan.
• Taburkan daun bawang dan daun sup sebagai hiasan dan menambah harum nasi kita tadi.

Nota :
Untuk menambah lagi perisa, anda boleh meletakkan sedikit lada sulah. Oleh kerana nasi ini bertujuan untuk dihidangkan kepada Muhammad Fateh dan Muhammad Faiq, sebarang perisa yang berunsur pedas tidak dicampurkan.

5 Responses so far »

  1. 1

    KEOWN said,

    yang nie aku nak try hehhehe

  2. 2

    >>>>>>> N <<<<<<<<<< said,

    bagus2 byk2 update..nnt aku try
    suka yg simple tp menarik dan sudah tentu yg sedap

  3. 3

    azlina said,

    kehun…
    try ler, tak susah pun. kesian ‘tukang makan’, asik nasi putih ajer, sesekali tukar menu suka depa makan.

    n..
    heheh.. idea nak update tu memang banyak, cuma, kekangan dari askar2 nie. dok berebut ngan depa. sesekali dapat tu, update la.

  4. 4

    KEOWN said,

    kekekkekek….

    aku jiran sebelah suka masak dan mesti sampai ke umah aku..
    maybe nak try yang ini untuk balas balik

  5. 5

    Alia said,

    Wah ! nasi goreng berkismis ! sedap ? kalau letak kismis tak masam ke ? hem…menarik ni . Rasa lapar pulak tiba2 … he..he..


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: