Nasi Impit/himpit

Nasi impit atau himpit, saya pun kurang pasti mana satu ejaannya yang betul. Mudah sahaja cara membuatnya Cuma mengambil masa yang agak lama sedikit. Cuba anda bayangkan anda akan pergi ke satu sudut dunia dimana anda tidak dapat memperolehi nasi impit, ketupat nasi yang segera. Jadi, anda boleh cuba kaedah ini. Selamat mencuba😉

Bahan-bahannya :
• 1 cawan beras
• 5 cawan air
• Sedikit minyak masak

Cara-caranya :
• Basuh beras, seperti kita hendak memasak nasi. Kemudian masukkan 5 cawan air
• Tenggekkan atas api. Gunakan api paling kecil bagi dapur anda kerana anda akan mereneh beras tersebut selama dua jam. Sekiranya anda mempunyai periuk non-stick tu, lagi bagus kerana boleh mengurangkan kerak.
• Dari masa ke semasa, kacau nasi tadi.
• Setelah nasi menjadi halus dah kering ( lebih kurang dalam 2 – 2 ½ jam ), tuang dalam bekas loyang yang telah disapukan minyak masak di atasnya.
• Ratakan nasi hingga memenuhi keseluruhan ruang loyang tadi.
• Permukaan nasi tadi, tuangkan sedikit minyak masak. Tujuannya untuk memudahkan kita meratakan dan memadatkan nasi tadi.
• Biarkan seketika hingga sejuk.
• Sedia untuk dihidang

Nota :
• Bekas loyang tu tak semestinya yang aluminium, ia boleh diganti dengan apa-apa bekas sekali pun.
• Nasi himpit boleh dimakan bersama kuah kacang, lodeh dan sup.

Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: