Saya dan Kerjaya

Ya, kerjaya saya adalah surirumah sepenuh masa ( buat masa ini lah ). Jadi, rutin harian saya adalah sama, mengemas rumah, memasak dan mengasuh anak-anak saya. Kini baru saya tahu mengapa ‘kerjaya’ surirumah antara kerjaya yang paling tinggi kadar ‘stress’nya. Ya lah banggun tidur, kemas rumah, menguruskan anak-anak, memasak dan begitulah seterusnya dari hari ke hari, dari bulan ke bulan dan tahun ke tahun. Bak kata pepatah dalam filem P. Ramli “ pendek kata, selagi tak tutup mata, kerja-kerja-kerja”. Pulak tu benda yang kita buat sama setiap hari. Walau blog ini blog ’makan-makan, izinkan lah saya lari dari konsep sekejap ye😉.

Bila melihat anak-anak membesar depan mata, tersa sejuk hati ini. Ya lah setiap perkembangannya dapat dilihat depan mata. Si abang, Fateh, mula bertanya macam-macam soalan. Si adik pulak, Faiq, sedang belajar bertatih. Hilang rasa kepenatan mengasuh mereka seharian bila melihat perkembangan positif mereka.

Tak apa lah, tinggalkan kerjaya saya, walaupun agak terlewat , disini saya nak ucapkan ” Selamat Ulang Tanun Yang Ke-3 Fateh, Semoga Fateh menjadi anak yang soleh”. Hari lahirnya sebenarnya 24 Julai. Tapi oleh kerana kesibukan dan kepenatan, tak dapatlah saya ’update’ blog ini.

Pagi itu, Fateh minta dibuatkan kek untuknya ” ibu, epi bedaykan la Fateh, ibu buat la kek. Nanti Fateh tiup-tiup la”. Tak apa lah, anaknda punya pasal, ibu buat la ya sayang. Oleh kerana Fateh sukakan kenderaan terbang-terbang, kami bercadang letakkan mainan kapal terbang atas keknya. Seperti yang dijangka, Fateh sungguh teruja. Lebih mengujakan lagi, abahnya menghadiahkan ‘komputer’ untuknya.


Apa pun, marilah sama-sama kita syukuri nikmat yang telah Allah berikan kepada kita. Semoga hidup kita hari ini lebih baik dari yang sebelumnya. Amin.

Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma.

6 Responses so far »

  1. 1

    eda said,

    k.azlina mmg superwoman. hehe. sgt kagum🙂

    wah… fateh pun dah ada laptop nmpk nye😉

  2. 2

    eyza said,

    seronok tgk anak2 membesar depan mata walau penat tp nilainya x terkira…

  3. 3

    azlina said,

    heheehhe… jgn ler puji lelebih, malu le. buat mana yang termampu je.

  4. 4

    Anonymous said,

    paman pun ada laptop masa kat unibersiti. itupun dapat murah, cik arni tolong belikan di US. hihi…

    kak, kalau boleh ditajamkan skill buat kek tu, boleh je sy tolong nanti marketkan. ramai orang nak decorated kek ni. sebab kedai-kedai kek tak dapat utk fulfill demand ni.

    selain faktor kedai kek melayu tak cukup banyak – isu halal.

    paman
    http://pakdi.my

  5. 5

    azlina said,

    setakat sikit2 tu bleh la, yang basic jer la. kalau nak wat comersial tu, kene ‘mengaji’ dulu la kut…..

  6. 6

    Anonymous said,

    happy Belated Birthday fateh ..

    Sedapnya nampak kek tu ..

    Wak Ned


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: